Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir ? Tarhana Nasıl Yapılır ?
  1. Anasayfa
  2. Güncel Bilgiler

Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir ? Tarhana Nasıl Yapılır ?

0

Tarhana genel anlamda en sağlıklı ve çabuk pişirilen günümüzde ise en çok tercih edilen besinlerden birisi olmaktadır. Tabi kolay pişmesi tarhananın kolay yapılması anlamına gelmez. Yani tarhana biraz ilgi isteyen yemeklerden birisi olmaktadır.

Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir

Yaş Tarhana Kaç Gün Bekletilir?

Yaş tarhanayı kurutmak istiyorsanız büyüklerimizin yaptığı gibi havadar olan bir yerde kurutma işlemi yapabilirsiniz. Tarhananın şimdi yaş durumuna ve aynı zaman da cinsine göre kuruma süresi değişmektedir. Bu süre bazen 1 hafta bazen de 1.5 hafta sürmektedir.

Tabi bu süre zarfı içerisin de kurumasını beklemeyip ara sıra tarhananızı karıştırmanız ve bol bol havalandırmanız gerekmektedir. Tarhana dışarıda hazır olarak bulup temin edebilirsiniz fakat en güzel tat alacağınız ev halinde yapılandır.

Tarhana Nasıl Yapılır? (Denenmiş Tarif)

Malzemeler

  • 2 kilo domates
  • 2 kilo kapri biber
  • 1 kilo el yapımı süzme yoğurt
  • 2 kilo soğan
  • 2 baş sarımsak
  • Göz kararı kaya tuzu
  • Un (kıvamına göre)
  • 1 çay bardağı kuru nane 

Yapılışı

İlk olarak hem biberleri hem de domatesleri güzelce yıkayın ve biberlerin çekirdeklerini ayırın. Domatesleri ile küçük parçalara ayırıp doğrayıp arkasından rondodan geçirin.

Rondodan sonra yapmış olduğunuz karışımı tencereye alın ve kaynatmaya başlayın. Fakat uzun süre kaynatmayınız. Hafif koyu bir kıvama geldiği zaman olmuş demektir. Yani suyu biraz çekilecek fakat çok kuru olarak da bırakmayın.

Biber ile domatesleri kaynattıktan sonra soğumaya bırakın ve bu karışımın içerisine 2 kilo soğan doğrayın. Sarımsak ilavesi de yaparak 1 kilo ev yapımı olan süzme yoğurdu ekleyip yavaş yavaş yoğurmaya başlayın. Bu şekilde yaparken de göz kararı tuz ile un ekleyin. Un eklemesi yapacağınız zaman koyu bırakmamaya özen gösterin. Hamurun kıvamını anlamak istiyorsanız aynı poğaça yapar gibi bir parça elinize alın ve şekil verin. Eğer elinize yapışıyorsa o zaman ufalanmaya hazır demektir.

Elde etmiş olduğunuz hamuru şimdi 1 hafta boyunca kapaklı olan bir kabın içerisin de mayalanması için bekletin. Bu süre zarfı içerisin de ise kesinlikle hava ile temas etmesin. Sadece belli süreler içerisin de hamurunuzu kaşık ile karıştırın. Tarhana mayalanmaya başladığı zaman zaten ekşi bir koku gelmeye başlayacaktır.

Şimdi mayalanmış olan tarhanayı üzerine un serptiğimiz temiz bir bezin üzerine yayalım. Tarhana daha yaş olduğundan dolayı büyük parçalar olacaktır. Siz kendi elinizle bunları ufalamanız gerekiyor. Birkaç gün geçtiği zaman zaten yaş hali azalacağında toz haline gelecektir. Tarhananızı özellikle direkt güneş almayan bir yer de kurutmanız gerekmektedir.

Tarhanamızı serptik ve birkaç gün havalandı , toz haline gelmesi için elimizle bol bol karıştıralım. Bunu yaparken de kuru naneyi dökebiliriz. Yaklaşık olarak 1 hafta bekleyin ve iyicene kurusun toz haline gelsin. Toz haline gelmesi için de mutlaka süzgeçten geçirin. eğer iri parçalar olursa bunları da rondodan geçirebilirsiniz.

Adın dilay ve 25 yaşındayım. Küçük yaşımdan beri bilgisayara ilgim çok olduğundan dolayı site işleriyle uğraşmayı seviyorum. Makale yazmada da uzman olduğumdan dolayı boş zamanlarımı bu şekilde değerlendiriyorum.

Yazarın Profili