Meyvelerin Kararmasını Önlemek İçin Ne Yapılır ?
İnsan sağlığı açısından meyveler çok önemlidir ve özellikle kış mevsiminde kesinlikle meyve tüketilmesi gerekiyor. Fakat biliyorsunuz ki meyvelerin içerisinde enzimler vardır ve bizler meyveyi soyduktan sonra yüzeyi hemen yavaş yavaş kahverengi olmaya başlar. Peki bu şekilde meyvelerin kararmasını önlemek için ne yapmalıyız ?

Hem yaz hem de kış aylarında insanlar hem vücutlarındaki şeker ihtiyaçlarını hem de vitamin değerlerini yükseltmek için organik meyveleri tüketirler. Her evde ise mevsimine göre mutlaka meyveler bulunur fakat bu meyveler belli bir zamandan sonra ise oksitlenir ve bu şekilde kararmaya başlar. Özellikle en erken kararan meyveler ; muz , armut , elma ve ayvadır. Suda ise beklettiğimiz meyveler olan kiraz , çilek gibi meyveler de eğer hemen yenmezse bunlar da kararıp bozulmaya başlıyor. Şimdi arkadaşlar meyvelerin kararmasını istemiyorsak o zaman C vitamini kullanarak ve havayla temasını önleyerek bu işi halledebiliriz.

Mesela örnek verecek olursak bu duruma. Suyun içerisine limon damlatın ve bu şekilde meyvelerin kararmasını kolayca önlemiş olacaksınız. Veya direk olarak kararmaya başlayan bölge varsa o yere limon sıkın ve kısa süre bekleyin. Kararmaya başlayan bölge kısa süre içerisinde kararma hızını azaltacaktır.

Diğer yöntemlerden birisi de yukarıda da demiştik meyvelerin içerisinde enzim var ve oksijenle temasını yüksek bir ısı ile önlememiz gerekiyor. Yani en az 75 derece olacak şekilde meyveleri haşlayacağız ve bu şekilde enzimler etkisini azaltmış olacak. Bu yöntem aslında bakarsanız daha çok kadınlar reçel yapımında kullanmaktadır.

Şimdi geldik en son yönteme. Bu yöntemde soymuş olduğunuz meyveleri ister portakal isterseniz de limon ile meyvenin her tarafını ovun.
İsteyenler ise başka yöntem olarak meyveleri soyun ve bir kabın içerisine 1 kaşık olacak şekilde bal ile yettiği kadar su ekleyin. Bu şekilde biraz bekletip meyvenizi tüketebilirsiniz.
